You are currently viewing Çekirdek Ailenin Aile Yapısındaki Yeri
çekirdek aile nin aile yapısındaki yeri

Çekirdek Ailenin Aile Yapısındaki Yeri

Türkiye’nin Yüzde 66,9’u çekirdek Aile

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “İstatistiklerle Aile 2015” verilerini açıkladı. Söz konusu çalışmayla ülkeye özel hanehalkı tipleri, ilk kez idari kayıtlara dayalı olarak Türkiye ve iller düzeyinde üretildi. Buna göre, Türkiye’deki hanehalklarının yüzde 66,9’u çekirdek aile lerden (yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan aileler) oluştu. Tek kişilik hane halklarının oranı ise yüzde 14,4 oldu.

“Birden fazla çekirdek aile veya en az bir çekirdek aile ile çekirdek aile üyesi olmayan en az bir kişiden oluşan aile” olarak tanımlanan geniş ailelerden oluşan hanehalklarının oranı ise yüzde 16,5’i buldu. Çekirdek aile bulunmayan hanehalklarının oranı da yüzde 2,2 olarak tespit edildi. Nüfusun, yüzde 63,9’u çekirdek aileden, yüzde 27,6’sı geniş ailelerden oluşan hanehalklarında ve yüzde 1,5’i ise çekirdek aile bulunmayan hanehalklarında yaşarken, tek kişilik hanehalklarında yaşayan nüfusun oranı ise yüzde 4 olarak kayıtlara geçti. Türkiye’deki toplam hanehalklarının yüzde 7,8’inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşarken, toplam hanehalklarının yüzde 1,6’sı baba ve çocuklarından, yüzde 6,2’si ise anne ve çocuklarından oluştu. Nüfusun yüzde 1,1’ini, baba ve çocuklarından oluşan hanehalkları oluştururken, yüzde 4,6’sının anne ve çocuklarından oluşan hanehalklarında yaşadığı belirlendi.

TEK KİŞİLİK HANEHALKI ORANI EN YÜKSEK İL TUNCELİ Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 14,9 ile Tunceli, en düşük olduğu il ise yüzde 8,5 ile Bayburt oldu. Yalnız anne ve en az bir çocuğundan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu iller, yüzde 11,9 ile Tunceli, yüzde 11,7 ile İzmir, en düşük olduğu iller ise yüzde 6,7 ile Burdur ve yüzde 6,8 ile Bayburt olarak sıralandı. Yalnız baba ve en az bir çocuğundan oluşan hanehalkı oranı en yüksek iller yüzde 3,5 ile Malatya ve Eskişehir, en düşük olduğu il ise yüzde 1,4 ile Kayseri olarak belirlendi. Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 23,5 ile Tunceli oldu. Bunu yüzde 22 ile Eskişehir ve yüzde 21,9 ile Gümüşhane izledi.

Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il ise yüzde 7,7 ile Diyarbakır olurken, bunu yüzde 7,9 ile Batman ve yüzde 8,2 ile Van takip etti. Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranı en yüksek il yüzde 72,7 ile Kayseri olarak tespit edildi. Bunu yüzde 72,3 ile Osmaniye ve yüzde 72,1 ile Ankara takip etti. Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranı en düşük şehir yüzde 53,8 ile Şırnak olarak belirlenirken, ikinci sırada yüzde 57,1 ile Kastamonu, üçüncü sırada da yüzde 57,9 ile Tunceli yer aldı.
GENİŞ AİLE EN ÇOK ŞIRNAK’TA Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 32,5 ile Şırnak oldu. Bunu yüzde 29,5 ile Hakkari ve yüzde 27,8 ile Ağrı takip etti. Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu şehir de yüzde 10,2 ile Çanakkale olarak belirlendi. Bu ili, yüzde 11,2 ile Balıkesir ve Eskişehir, yüzde 11,6 ile de Ankara izledi.