You are currently viewing Sosyal Hizmet Uzmanı Aile Danışmanlığı Yapabilir mi?

Sosyal Hizmet Uzmanı Aile Danışmanlığı Yapabilir mi?

Aile danışmanlığı mesleği, psiko-sosyal ruh sağlığı ile ilgili lisans eğitimini tamamlayan kişilere açıktır. Psikoloji ve sosyoloji mezunları dışındaki bazı bölüm mezunları da psiko-sosyal bilgi ve uygulamalar hakkında eğitim aldıklarından aile danışmanlığı alanına da giriş yapabiliyorlar. Yazımızın konusu olan sosyal hizmet mezunları da aile danışmanlığı eğitimi alarak mesleğe adım atabiliyorlar. Peki sosyal hizmet mezunları ve uzmanları hangi yollardan geçerek kendilerini öne çıkarabilirler? Yazımızda bu soruya yanıt vereceğiz

Sosyal Hizmet Mezunu Nasıl Aile Danışmanı Olabilir?

Sosyal hizmet mezunlarına aile danışmanlığı kapısını ilgili yönetmelik açıyor. Aile Danışma Merkezi Açma yönetmeliğine göre;

  • sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, çocuk gelişimi ve hemşirelik öğrencileri en az 4 yıllık bölümlerden mezun olmaları durumunda aile danışmanlığı eğitimine katılabilirler.

Sosyal hizmet mezunları eğitim süreçlerinde gördükleri; sosyal hizmet uygulamaları, sosyal sorunlar, ailelerle sosyal hizmet ve rapor yazma teknikleri gibi derslerle aile danışmanlığı alanına yabancı kalmazlar. Tabii ki aile danışmanlığı eğitimi çok daha detaylı ve uygulama esaslı bir süreç içerir.

Sosyal hizmet mezunları, 4 yıllık eğitimden sonra aile danışmanlığı sertifikalı eğitim ya da yüksek lisans eğitimi alarak danışmanlık merkezlerinde çalışabiliyorlar. Mezunlar, sertifika veya diploma aldıktan sonra kendi danışmanlık merkezlerini de açabiliyorlar. Peki bu aşamaya gelmeden önce sosyal hizmet mezunlarını nasıl bir eğitim süreci bekliyor?

Aile danışmanlığı eğitimi, sertifikalı program veya yüksek lisans aile danışmanlığı aracılığıyla size aile danışmanı olma fırsatını sunuyor. Her iki eğitimi de resmi geçerliliğe sahip olarak ilgili yönetmelikte özellikle belirtiliyor. Yüksek lisans veya doktora düzeyinde aile terapisi eğitimine başvurduğunuzda, ek olarak sertifikalı programa başvurmanıza gerek kalmıyor. Aynı şekilde aile danışmanlığı sertifikası aldıktan sonra -mesleki gelişimi sürdürmek isteği dışında- yüksek lisansa başvurmanız da gerekmiyor.

Aile danışmanı olma yolunda, mesleki bilgilerini en tatmin edici şekilde artırmak için hem yüksek lisans programlarını hem de sertifika programlarını araştırmanız gerekiyor. Özellikle psikoloji, sosyoloji ve çocuk gelişimi gibi biraz daha alanın içinden bir bölüm okumadığınız için size yetkinlik kazandıracak bir alan eğitimine ihtiyacınız olacaktır. Eğitim seçeneklerini araştırırken de ders içerikleri, eğitim kazanımları, başvuru ücreti ve eğitimi verecek eğitmenler gibi etkenlere göz atmalısınız.

Sosyal Hizmet Mezunları Aile Danışmanlığı Eğitimine Nasıl Başvurur?

Sosyal hizmet mezunu eğer aile danışmanlığına adım atmak istiyorsa muhakkak ilgili etkenleri göz önünde bulundurarak karar vermelidir. Örneğin, yüksek lisans ile sertifika programının ders içeriğiyle beraber başvuru ücretini de öğrenmek, karar vermeyi hızlandırır. Bilindiği üzere yüksek lisans aile terapisi, çoğunlukla özel üniversiteler tarafından veriliyor.

Bundan dolayı da her yıl artan başvuru ücretleri ile beraber tek bir bölümle sınırlı olmama durumu, aile danışmanlığı yüksek lisansına kabulü zorlaştırabiliyor. Eğer aile danışmanlığı yüksek lisansı veren üniversitelerden mezunsanız referans almanız, öne çıkmanızı kolaylaştırabilir. Çünkü lisansüstü öğrenci alımları söz konusu olduğunda, üniversiteler kendi öğrencilerine şans vermeyi tercih edebiliyorlar.

Yüksek lisans eğitimi dışında ise süpervizyon içeren sertifikalı bir program, daha az ücret ve geniş ders içerikleri ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca uzaktan eğitim yoluyla da verilen aile danışmanlığı programı, zaman ve mekân sorunu yaşamadan hangi ilde olursanız olun, derslere katılımınızı kolaylaştırıyor. Yalnız, sertifikalı bir programa katılmadan önce yönetmelikte belirtilen şartlara uygun bir eğitim aldığınızdan emin olmanız gerekir. Yönetmeliğin ilgili maddesi şöyledir:

  • MEB, üniversite ya da MEB’in yetkilendirdiği kurumlar tarafından verilen en az 450 saatlik eğitimi tamamlamak.

Bu maddeye göre MEB veya üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası alarak yasal bir şartı yerine getirmiş oluyorsunuz. Şimdi size daha az maliyetli ama verimli bir online aile danışmanlığı eğitimine nasıl başvurabileceğinizi aktaracağız.

Size önereceğimiz uzaktaneğitim.com’un aile danışmanlığı programı, MEB veya üniversite onaylı sertifika almanıza yönelik bir eğitim sunuyor. Eğitime katılmak için yalnızca web sitesinin aile danışmanlığı sayfasına yönelmeniz yetiyor. Eğitime katıldıktan sonra size özel bir eğitim paneli açılıyor ve dersleri buradan takip edebiliyorsunuz. Eğitim sürecinde ise teorik bilgiler ışığında, süpervizyonun uygulama içeren aşamasına geçiyorsunuz. Bu önemli aşamayı tamamladıktan sonra ise sertifika sınavından en az 55 puan almanız durumunda aile danışmanlığı sertifikanız size ulaşıyor. Dediğimiz gibi seçebileceğiniz iki eğitim yolu var; fakat birçok etkeni göz önünde tutarak nihai kararı vermeniz gerekiyor.

Sosyal Hizmet Uzmanı Olarak Çalıştıktan Sonra Aile Danışmanı Olunabilir mi?

Sosyal hizmet uzmanının edindiği bilgiler ve tecrübeler, bir mezuna göre epey fazla olacaktır. Bu durum da sosyal hizmet uzmanının, aile danışmanlığına daha kolay uyum sağlamasını destekleyecektir. Yani, sorunun cevabını vermiş olduk. Evet, bir müddet sosyal hizmetler uzmanı olarak çalıştıktan sonra aile danışmanlığı alanına geçiş yapabilirsiniz. Fakat bu geçiş doğrudan değil, mezunlar için de geçerli olan eğitim yoluyla olur.

Daha önce kamuya bağlı kurumlarda, ASDEP programında ya da özel sektördeki merkezlerde çalışmış olabilirsiniz. Yasal olarak bu çalışma geçmişi, herhangi bir sorun içermemektedir. Yalnız aile danışmanlığı mesleğine geçecekseniz bu mesleğin kamuda henüz yer edinmediğini bilmelisiniz. Dolayısıyla yine kamuda çalışmak istiyorsanız aile danışmanlığı alanı size uygun olmayacaktır. Böyle bir beklentiniz yoksa ve kendi danışmanlık merkezinizi de açabilecek bir bütçeye sahipseniz çalışırken online aile danışmanlığı eğitimi alarak mesleği yerine getirebilirsiniz. Ayrıca deneyimleriniz de çok daha yetkin bir aile danışmanı olmanızı destekleyecektir. Yine aile danışmanlık merkezlerinde kolayca iş bulmanız da mümkün olacaktır.

Aile Danışmanlığı ile İlgili Merak Edilen Sorular

Aile Danışmanlığı Eğitimi Nedir?

Aile bireyinin yaşadığı sorunu veya sarsıcı deneyimi, psiko-sosyal yöntemlere sadık kalarak ele alan aile terapisi, bir eğitim programıyla da aynı yöntemleri adaylara aktarmaktadır. Aile danışmanının mesleki nitelikleri artırmaya amaçlayan eğitim, süpervizyon ve uygulamalarla da terapötik beceriler edinmenize önayak oluyor.

Neden Online Aile Danışmanlığı Eğitimi Almalıyım?

Nihai karar size kalmış olsa da eğitim seçeneklerini tercih ederken başvuru ücreti, mevcut durumunuz ve eğitimin kalitesi gibi etkenlere dikkat etmeniz gerekir. Online aile danışmanlığı eğitiminin avantajı da görece daha düşük başvuru ücreti sunması ve çalışırken dahi eğitime katılmanıza izin vermesidir. Bunun gibi etkenleri dikkate alarak kararınızı kesinleştirebilirsiniz.

Ön Lisans Sosyal Hizmet Mezunları Aile Danışmanı Olabilir mi?

Yönetmeliğine göre en az 4 yıllık eğitim görenlerin aile danışmanı olma yolu açılıyor. Sosyal hizmet, çocuk gelişimi, psikoloji, sosyoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, tıp ve hemşirelik bölümlerinden birinde en az 4 yıllık eğitimi tamamlamak gerekiyor. Yalnız 2 yıllık eğitim sonrası DGS ile 4 yıllık sosyal hizmetlere geçmeniz durumunda aile danışmanlığı eğitimine başvurabilirsiniz.

Sosyal hizmet mezunları ile uzmanlarının nasıl aile danışmanı olabileceği üzerinde durduk. Eğer sosyal hizmet mezunu olarak aile danışmanlığını hedefliyorsanız MEB onaylı aile danışmanlığı eğitimimiz ile kariyer hedefinizi gerçekleştirebilirsiniz.