Aile Danışmanlığı Ataması
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema RAMAZANOĞLU Aile Eğitimi Programı (AEP) için bu yılın ikinci yarısında aile danışmanlığı ataması başlayacaklarını belirterek, “Şu anda 7 bin uzmana ihtiyacımız var. Ama bu uzmanları peyderpey alacağız” dedi.
Sema RAMAZANOĞLU, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı, mutlu ve müreffeh ailelerin oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan Aile Eğitimi Programın’da (AEP) pilot uygulamaların devam ettiğini belirtti.
Henüz sonuçların gelmediğini ancak projenin iyi gittiğini anlatan İslam, “Şu anda 4 ilimizde pilot uygulama var. Birçok ilimizde yüzde 25-55 arasında ailemize ulaşmış durumdayız” diye konuştu.
Bakan Sema RAMAZANOĞLU, sosyal hizmet görevlilerinin öncelikle sosyal risk altında bulunanlar olmak üzere, tüm aileleri ziyaret ettiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Onların herhangi bir yardıma, rehabilitasyona, rehberliğe, danışmanlığa ihtiyacı olup olmadığını kontrol ediyorlar. Eğer böyle bir ihtiyaç varsa aile özelinde program yapıyorlar. Sorun çözülene kadar aileye bütün bu ihtiyaçları karşılayacak süreçler konusunda bilgi veriyorlar, onları yönlendiriyor, takibini yapıyorlar.”
Her 500 aileye bir uzman düşündüklerini ifade eden Sema RAMAZANOĞLU, bunun tıpkı “aile hekimliği” sistemi gibi işleyeceğini, her ailenin bir sosyal destek uzmanı olabileceğini planladıklarını kaydetti.
Bütün Türkiye’nin taranacağı ve bu sistemin sürekli olacağını vurgulayan Bakan Sema RAMAZANOĞLU, “Bizim Aile Danışmanı Uzmanlarımız o çevrenin muhtarı, aile hekimleri, sağlık kurumları, okulları, hatta müftülüğüyle sürekli irtibat halinde olacaklar. Elbette bizim risk haritamız var ama bu risk haritasını bulunduğumuz çevrede bu sistemleri yöneten kimselerle, diyalog içerisinde genişletebilme imkanımız var. Bugün, haberdar olmadığımız, risk altında aileler bulunabilir, onlardan da bu şekilde haberdar olacağız” diye konuştu.
Bu kapsamda 2016 yılının ikinci yarısında Aile Danışmanlığı Ataması nın başlayacaklarının bilgisini veren Sema RAMAZANOĞLU, “Şu anda 7 bin uzmana ihtiyacımız var ama bu uzmanları peyderpey alacağız. Bu uzmanların çok nitelikli kimseler olması gerekiyor. Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin bir araya gelmesi ve paylaştıkları sorunları birlikte çözmeye çalışmaları üzerine kurulur ve bu doğrultuda Aile Yasası çerçevesinde gerçekleştirilen psikolojik sosyal danışmanlık hizmetine denir. Aile Danışmanlarının sorumluluklarının çok fazla olduğunun bilincinde olarak ciddi sınavlarla alınacaklar, alındıktan sonra da yine önemli eğitimlerden geçecekler” ifadesini kullandı