Ailem Vakfı Annelik Modeli Konuştu
Ailem Vakfının düzenlediği “ Annelik Modeli ” paneli Ankara 100. yüzyıl konferans salonunda gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını vakfın başkanı İbrahim Ünal ve moderotörlüğünü vakfın sekreteri Saide Nur Yıldız yaptı.
Annelik modelinin günümüze nasıl yansıdığı, değişen rol modellerde annenin rolü ve teknolojinin anne çocuk ilişkisine etkisinin ele alındığı panelde, “dijital alandaki ilerlemeler çocuğu; anne kucağından ve kalbinden uzaklaştırdı vurgusu” yapıldı.
Dr. İbrahim Ateş; Annenin güzellikleri ve özellikleri nde Anne-yürek, baba -direk ve çocuk -bilek birlikteliği; Kurân-ı Kerim ayetlerinde Allah’ın evebeylere verilen önem ve ihsanı, anneliğin üstünlüğü, Allah katındaki değeri, üreticiliği ve taşıyıcılığı, üç KKK yani karın, kucak ve kalp üzerine konuştu.
İlahiyatçı Belgizar Özbek; dezavantajlı gruplardan mahkum annelerin ve çocukların durumu, yaşam örnekleri, hata yapmamak ve hata yaptığında ders çıkarmak ve tekrarlamamak, algı, duygu yanılmaların nasıl etkilediği ve mahkum anneler için çözüm önerilerine değindi.
Klinik Psikolog Mehmet Teber; 0-6 yaş grubu çocukların eğitimin önemini belirtirken sorunun çocukta değil asıl anne baba eğitimi ve özellikle anneden kaynaklanan sorun olduğu ve sorunun temellerine inilmesiyle ilgili araştırmalarını anlattı. Üç kuşak annelik modelinde;
1. kuşak köyde annelik yapan modeli
2. kuşak şehire göç eden annelik modeli
3. kuşak büyük şehir, sitede yaşayan annelik modeli. Bu modelde anne; üretim yapmamakta ve haz duyma olmadığından dolayı tüketim hazzı yaşamaktadır. Hayatın anlamı yoktur. Monoton bir yaşam biçimi vardır. Yalnızdır. Bütün işler onda toplanmıştır ve beklentiler artmış ve yetişememekte ve gerilim annede artmaktadır.
Kendisini ve çevresini mutsuz olmakta ve yetersizlik hissiyle psikolojisi bozulmaktadır. Durum çok fazla kötüye gitmeden önlemler alınmalıdır. Aile Danışmanları bu konu büyümeden başvurulabilecek en önemli mercilerden biridir. Bize düşen görev ise; toplum olarak anneyi ayağa kaldırmak. Annenin mutlu olması ailenin ve toplumun mutluluğudur.
Son konuşmacı Çocuk ve Ergen Terapisti Berrin Göncü Işıkoğlu; Endüstriyel batı toplumu ve bizim toplumunun aileye bakışının karşılaştırılmasına değindi. Şefkat mesleğinde annelik modelinin yetkinlik, yetenek ve yatkınlık olduğunu; çıraklık anne, kalfalık anne ve ustalık anne modelleri üzerinde durdu.