Aile danışmanlığı ya da bir diğer adıyla aile terapisi eğitimi, danışmanlık hizmeti vererek mesleği icra etmenin ilk işe yarar yoludur. Danışmanlık hizmetini kapsayan konularda danışana yardımcı olmak ve mesleki kuralları öğrenmek amacıyla terapi eğitimine başvurmak zorunludur. Peki aile terapisti eğitimi tam olarak ne işe yarar ve eğitime kimler başvurabilir? Yazımızda bu sorulara cevap vererek aile terapisi eğitiminin mesleki açıdan size sağladığı faydalardan bahsedeceğiz.
Aile Terapisti Eğitimine Kimler Katılabilir?
Aile terapi eğitiminin faydalarına odaklanmadan önce kimlerin eğitim seçeneğine başvurabileceğine göz atalım. Ülkemizde aile danışmanı olmak resmi süreçlere bağlı olarak gerçekleşiyor. Mesleğe yönelik düzenlenen Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği, kimlerin aile danışmanı olabileceğini açık bir şekilde ifade ediyor. Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre;
- Çocuk Gelişimi
- Psikoloji,
- Sosyoloji,
- Sosyal Hizmet,
- Tıp,
- Hemşirelik,
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümlerinden birinde 4 yıllık eğitim görmek şarttır.
Eğer ilgili bölümlerin birinden mezunsanız aile terapisti eğitimine rahatlıkla katılacağınızı bilmelisiniz. Yalnız aile terapisti eğitimi, sadece üniversiteler tarafından değil, sertifika programı aracılığıyla da veriliyor. Yani seçebileceğiniz alternatif yollar var. Peki öyle ya da böyle katılacağınız aile terapi eğitimi size nasıl bir fayda sunar?
Aile Terapi Eğitiminin Faydaları Nelerdir?
Aile terapi eğitiminin öne çıkan faydası, tabii ki mesleki bilgi ve becerileri aktarmaktır. Profesyonel bir mesleğe adım atma yolunda, alan bilgilerini sürekli geliştirmek gerekir. Psikoloji gibi bir bölümden mezun olsanız bile göreviniz bireysel terapi uygulamak değil, danışmanlık hizmeti sunmaktır. İşte aile danışmanlığı eğitimi de size mesleği tanıtır ve meslek icrasında nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini aktarır.
Eğitimi, sertifika programı aracılığıyla aldığınızda en az 450 saatlik bir kurs süreci ile karşılaşacaksınız. Aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak için de 450 saatlik eğitimi tamamlamak ve özellikle süpervizyon sürecinden başarıyla ayrılmak gerekir. Teorik bilgiler yanında deneyim elde edebileceğiniz süpervizyonla aile terapisti unvanını hak edecek bir mesleğe sahip olabileceksiniz. Bununla birlikte meslek hakkında güncel gelişmeleri, hangi becerilere sahip olmanız gerektiğini ve mesleki kuralları aynı süreç içinde öğrenebileceksiniz.
Yüksek lisans aile danışmanlığı ya da MEB-YÖK’e bağlı kurs merkezleri aracılığıyla katılacağınız aile terapi eğitiminin faydaları şöyledir:
- Mesleki bilgi ve tecrübe kazanırsınız.
- Aile danışmanlığı alanının uygulamalarına aşina olarak terapi sürecinde uygulanacak olanlara vâkıf olursunuz.
- Aile danışmanlığının kapsamına giren konularda uzmanlaşmak için ciddi bir temel edinebileceksiniz.
- Özel sektörün farklı iş alanlarında çalışmak için yetkinliğinizi kanıtlarsınız.
- Danışmanlık merkezlerinde çalışabilir ya da kendi danışmanlık merkezinizi açmak için ilk büyük adımı atmış olursunuz.
Aile terapisti eğitimi, uzmanlaşmaya giden yolu da açarak farklı alt konularda hizmet vermenizi sağlar. Şimdi, aile danışmanlığı eğitimi alarak hangi konularda uzmanlaşabileceğinize göz atalım.
Aile Terapisi Eğitimine Katılarak Hangi Konularda Çalışabilirsiniz?
Çift ve aile terapisi kavramlarını duymuşsunuzdur. Aile danışmanlığının en önemli konu başlıklarından olan çift ve evlilik terapisi, evlilik terapisti olarak çalışmanızın ve çok sayıda danışan kabul etmenizi sağlar. Türkiye’de aile danışmanlığına en çok başvuru evlilik ve ilişki konularını ele alan sorunlar sebebiyle yapılıyor.
Aile terapisi eğitimini alırken de karşılaşacağınız çift ve evlilik terapisi, oldukça geniş konu başlıklarına ev sahipliği yapıyor. iletişim sorunlarından, cinsel terapiye, boşanmadan, ebeveynliğe geçiş gibi birbirinden farklı konular eşliğinde danışanlar kabul ediliyor. Evlilik ve çift terapisi alanında yetkinliğinizi kanıtlamak için ise aile terapisine ek olarak evlilik-çift terapi eğitimine de başvurmak gerekiyor. Aile danışmanlığı eğitimi, terapi sürecine genel bir bakışla yaklaştığı için spesifik bir eğitim çok daha işinize yarayacaktır.
Aile terapi eğitimine katılarak uzmanlaşabileceğiniz bir diğer konu ise ebeveyn ile ergenlik danışmanlığıdır. Ebeveyn danışmanlığı, aile kurma yolunda bilgi ve beceriler kazanmak isteyenlere yönelik kapsayıcı bir danışmanlık hizmeti sunar. Ayrıca çocuk gelişimi ve psikolojisi konusunda bilgi sahibi olmak isteyen bilinçli ebeveynlere destek hizmetleri de verilebiliyor.
Ergen danışmanlığı ise sarsıcı olabilen bir geçiş dönemini sağlıklı bir psiko-sosyal ruh hâlinde nasıl atlatılabileceğine dahil destek süreci başlatır. Ayrıca oyun terapisi alanında çocuklara yönelik destek ve danışmanlık servisi de sunabilirsiniz.
Kısacası, temel aile terapisti eğitimi aldıktan sonra alt başlıklarda uzmanlaşarak kendinizi öne çıkarabilirsiniz. Burada önemli olan mesleki gelişiminizi sürdürmeniz ve ilgili konulardaki çalışmalara katılmanızdır. Örneğin, çift terapisi alanında çalışacaksanız çiftleri konu alan araştırmalarda ve organizasyonlarda yer almalısınız.
Aile Terapisti Eğitimi ile İlgili Merak Edilenler
Online Aile Terapisti Eğitimi Var mı?
Evet, ilgili bölümlerden mezun olmanız durumunda ister üniversitelerden isterse uzaktan eğitim kurs programlarından aile danışmanlığı eğitimi alabilirsiniz. Online aile danışmanlığı eğitimi de MEB veya üniversite onaylı sertifika sunarak resmi olarak aile danışmanı olmanızı sağlıyor. Yalnız aile danışmanlığı eğitimine başvurmayı düşünüyorsanız en az 5 ay süren bir eğitime de hazırlıklı olmanız gerekir.
Aile Terapi Eğitimine Ek Olarak Hangi Eğitimleri Almalıyım?
Aile terapisi eğitimi alarak direkt aile danışmanı unvanıyla danışmanlık merkezlerinde çalışabilirsiniz. Fakat mesleki eğitimi sürdürerek çok daha başarılı bir aile danışmanı da olabilirsiniz. Aile danışmanlığında size tavsiye edeceğimiz eğitimler ise çift terapisi, oyun terapisi, çocuk psikolojisi, bilişsel davranışçı terapi, sistemik aile terapisi ve ergen danışmanlığıdır.
Aile Danışmanlığı Eğitimi Alarak Evlilik Terapisti Olabilir miyim?
Eğitimi tamamladıktan sonra aile danışmanı olarak çalışır ve evlilik ile ilgili konularda da danışan kabul edebilirsiniz. Evlilik veya çift terapisti olmak için ise ilgili alanda spesifik bir eğitim almalı ve çalışmalar ortaya koymalısınız.
Aile terapisti eğitiminin faydalarına odaklanarak hangi konularda uzmanlaşabileceğinize göz attık. Aile danışmanlığı eğitimi ile ilgili detaylı bilgi almak veya eğitime katılmak istiyorsanız kurs sayfamıza yönelebilirsiniz.