Yaz tatilinde kendi haline bırakılan çocuklar mutsuz oluyor
Yaz tatilinde kendi haline bırakılan çocuklar mutsuz oluyor. Okulların önümüzdeki hafta tatile girmesiyle çocukları ve ailelerini uzun bir tatil döneminin bekliyor. Çocukların yaz tatilini en iyi, verimli, her şeyden önemlisi keyifli ve mutlu değerlendirebilmesi için velilere önemli görevler düşüyor, çocukla geçirilecek güzel zamanların, ileride onun hafızasına yerleşmiş güzel anılara dönüşecektir. Çocuğun içinde bulunan güzel anılar şiddetin yeşermesine izin vermeyecektir.
Tatilde çocuğa ödevlerini yapması, çalışması için baskı kurmak ya da onu tamamen kendi haline bırakıp zamanını boşa geçirmesine göz yummak yerine, birlikte oynayarak, konuşarak, eğlenerek öğrencinin verimli ve kaliteli zaman geçirmesinin sağlanması gerekiyor.
Yaz tatilinde kendi haline bırakılan çocuklar mutsuz oluyor. Çocuğun zihninde güzel anılar oluşturmanın onu mutlu bir birey kılacaktır, güzel hatıraların çocuğu hayata sımsıkı bağlayacaktır.
Çocukla geçirilen zamanın uzunluğunun değil, kalitesinin önemlidir, “Çocuğunuzu tanıyın, birlikte oyun oynayıp dünyasına girin, onu gözlemleyin. Birlikteyken samimi olun. Dünyada olup bitenden haberdar etmelisiniz”
Çocuğuyla yaz tatiline hazırlanan velilere kolaylık sağlayacak, yeni fikirler üretmeleri için zemin hazırlayacak pratik öneriler ise, Birlikte kitap okuyun, okuduğunuz kitapla ilgili sorular sorun. Odasını birlikte düzeltin, toplayın. Beraber film seyredin. Filmin belirli sahnelerini konuşun. Beraber yemek yapın. Beraber hikayeler uydurun. Futbol oynayın. Resim yapın. Salona sandalyeler üzerine çarşaf atarak bir çadır ya da kutulardan kale yapın. Yürüyüşe çıkın ve lunaparka gidin.
Şiddet eğiliminin ilacı kitap
Doğdukları andan itibaren olumlu eserler ve anlatımlarla desteklenen çocukların, bir sorunun çözümünde hiçbir şekilde şiddetin yer almadığını öğrenecektir
Anne, baba ve öğretmenlerin çocukları erken yaşlarda uygun çocuk kitaplarıyla buluşturması gerekir.
Çocuğun yetişmesinde ailesinin ve öğretmenlerinin önemli bir konumdadır. “Çocuğa okunacak eserlerde şiddet unsurundan söz etmek söz konusu bile olamaz. Yetişkinler çocuğuna kitap okuyarak her zaman yanında olduğunu ve güç verdiğini göstermelidir. Doğdukları andan itibaren olumlu eserler ve anlatımlarla desteklenen çocuklar, bir sorunun çözümünde hiçbir şekilde şiddetin yer almadığına tanık olur ve şiddet onların yaşamında yer almaz.”
Çocukların kitaplardan hayata dair pek çok şey öğrenir , “Çocuklar, kitaplardan koşulsuz sevgi ve hayal gücünün önemini öğrenir. Günümüzde dünyada, ilköğretim programlarındaki eğitim anlayışında yaratıcılık ve hayal gücü ayrılmaz iki bileşendir.”