Aile danışmanlığı mesleğini titizlikle ele almanın ve kişisel gelişim için yatırım yapmanın en iyi yollarından biri de ilgili kitaplardan yararlanmaktır. Biz de bu gerçekten yola çıkarak aile danışmanlığı kitap önerilerinde bulunduk.
Aile danışmanlarına ihtiyaç artarken aile terapisi kitap ve makaleleri de artış göstermiştir. Aile danışmanlığının geniş bir alan olduğu düşünüldüğünde aile danışmanlarına yönelik bu kitapların gerekliliği ve faydası daha iyi anlaşılacaktır. Aile danışmanlığı alanında çalışan psikolojik danışmanlar, bu kitaplar sayesinde sağlıklı aile yapısı sağlamak üzere hizmet verirken kendini geliştirme fırsatı da bulur.
Aile Danışmanlarının Okuması Gereken Kitaplar
Aile danışmanlığına dair yazdığımız bilgilendirici yazılarımızda aile danışmanlığı dersinde üzerinde durulan pek çok konu başlığı olduğuna vurgu yapmıştık. Aile danışmanları için önerdiğimiz kitaplar, bu konu başlıklarını kapsamlı olarak ele alan kitaplardır. Dolayısıyla hem meslekte gelişim hem de mesleğe hazırlık olarak okumakta fayda vardır. İşte, aile danışmanlarının okuması gereken kitaplar:
• Pozitif Aile Terapisi - Nossratt Peseschkian
Aile danışmanlığı kitap önerileri listemizin ilk sırasında pozitif psikoterapinin kurucusu İranlı nörolog, psikiyatrist Nossratt Peseschkian tarafından kaleme alınan kitap var. Kitapta pozitif aile terapisinin altı temel görüşüne yer verilmiştir. Çözüm odaklı tekniklerin ele alındığı “Pozitif Aile Terapisi” iyi bir kaynak niteliğindedir.
• Aile Terapisi Temelleri – Pegem Akademi Yayıncılık
Kitap aile danışmanlığı eğitimi sırasında kaynak olarak kullanabileceğiniz değerli kitaplardan biridir. “Aile Terapisi Temelleri” isimli kitap aile danışmanlığı kuramları ve kavramları üzerine detaylı bilgi veren kitaptır. Esasında kitabın editörlüğünü yapan Prof. Dr. Turan Akbaş’ın çevirisini yaptığı “Aile Terapisi Temelleri” isimli kitap da aile terapistlerine hitap eden bir kitaptır; fakat stoklarda bulmanız kolay olmayacaktır.
• Temel Aile Terapisi - Virginia Satir
“Temel Aile Terapisi”, aileyi yeniden yapılandırma terapisi alanındaki öncü çalışmaları sayesinde “aile terapisinin annesi” unvanına layık görülen Virginia Satir imzalı bir kitaptır. Aile danışmanlığında öncü bir ismin kaleme alması ve içeriğiyle bu kitap, aile danışmanları için başucu kitabı niteliği taşır. Aile sisteminin nasıl çalıştığına işaret eden kitabın en önemli yönü bilgilerin yüzeysel değil, kapsamlı olarak verilmiş olmasıdır.
• Vaka ve Örnekleriyle Birlikte Aile Danışma Kuramları ve Teknikleri - Cenk Kiper, Prof. Dr. Şahin Kesici, Eda Köklü Bayrakcı, Abdullah Mert
Teorik bilgileri pratikte kullanmak için faydalı olabilecek kitap arayışındaysanız aile danışmanlığı kavramının kuramsal altyapısına dair bilgi veren bu kitabı okumalısınız. Aile yaşam alanıyla ilgili en iyi kitaplardan biri olarak listemizde yer vermeden geçemeyeceğimiz kitapta Bowen terapi, İmago terapi gibi altını çizerek okumak isteyebileceğiniz bölümler vardır.
• Aile Terapisine Giriş Sistemil Teori ve Uygulama - Rudi Dallos, Ros Draper
İngiltere’de aile terapisinin gelişimine katkıda bulunan Ros Draper ve klinik psikolog Rudi Dallos tarafından kaleme alınan eser, aile terapisti olarak görev yapanların okuması gereken kitaplardandır. Türkçe kaynak ihtiyacını karşılayan “Aile Terapisine Giriş Sistemil Teori ve Uygulama” isimli kitap alanın doğuşu, gelişimi, değişimi hakkında bilgiler içerir.
• Aile Terapisi Tarihi Kuram ve Uygulamaları - Samuel T. Gladdıng
Aile danışmanlığı alanında daha fazla bilgi almak için başvurabileceğiniz kaynaklardan biri de aile danışmanlığı alanında yaptığı araştırmalarla bilinen Samuel T. Gladdıng’in kaleme aldığı bu eserdir. “Aile Terapisi Tarihi Kuram ve Uygulamaları” kitabı Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği tarafından yayımlanmıştır. Eserin çeviri editörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ana bilim dalı öğretim görevlisi olarak görev yapmış olan Dr. İbrahim Keklik yapmıştır.
• Aile Terapisi - Selahattin Yaylamaz
Aile danışmanlığı alanına ilgi duyan veya aile ve ilişki koçluğu alanında ilerlemek isteyenler için Selahattin Yaylamaz’ın kitaplarını da öneririz. Aile danışmanlığı alanında kitapları olan en popüler Türk yazarlardan biri Yaylamaz’dır. Yazarın “Kadın Mutluysa Herkes Mutludur”, “Aşk, İnsanı Şarj Eder” isimlerindeki aile terapisi kitapları sürükleyiciliğiyle de cezbedicidir.
• Ebeveynlikte Ortaklık Sanatı, Çocuk Yetiştirirken Birbirine Destek Olmanın Önemi - Nicolas Favez
Cenevre Üniversitesi’nde klinik psikoloji profesörü olarak görev yapan Nicolas Favez, “Ebeveynlikte Ortaklık Sanatı, Çocuk Yetiştirirken Birbirine Destek Olmanın Önemi” isimli eserinde ebeveyn-çocuk ilişkisini sağlıklı hale getirebilecek önerilerde bulunmuştur. Özellikle de çocuk ile ilgili sorunlar nedeniyle danışmanlık hizmeti alan danışanlara faydalı olabilmek için yararlanmanızı öneririz.
• Çiftlerde Tükenmişlik - Ayala Malach Pines
Klinik psikolog Ayala Malach Pines akademik araştırmalarının sonuçlarını da baz alarak çift terapisi deneyimlerini “Çiftlerde Tükenmişlik” adlı eserine yansıtmıştır. Kitap, daha çok iş hayatında karşılaştığımız tüksenmişlik sendromuna duygusal ilişkiler perspektifinde bakabileceğiniz bir kitaptır. Aile danışmanlığı alanındaki farkındalık oluşturan en akıcı kitaplardan biridir.
• Ebeveynin Ölümü - Debra Umberson
Amerikalı bir sosyoloğun bu kitabı, ABD Ulusal Yaşlılık Enstitüsü’nden ödül almıştır. Ölüm, yaşlılık, aile ve ebeveyn-çocuk ilişkileri üzerine odaklanan kitap akıcı uslubuyla çabuk okunabilecek kitaplardandır. Sadece aile danışmanlığı alanındaki profesyonellere değil, psikolojiye ilgi duyan herkese hitap eder.